• Rafting túra – Lengyelország – Bialka

május 1 – június 15 között folyamatosan

  • Helyszín:
    A Magas-Tátra északkeleti oldalán Zakopanetól 25 km-re kb 12 km-nyi evezhető szakasz, vízállástól függően [WW2-WW3+]
  • Utazás:
    Budapest-Jurgów kb 360 km. [Ajánlott útvonal:] Budapest – Vác- Parassapuszta- Sahy – Zvolen – Banska Bistrita-Poprad – Kezmarok – Spisska Bela – Podspády – Jurgów, kb. 4-5 óra
    Az üzemanyagköltség mellé jön még a szlovák autópályadíj (Szlovák 7 napos matrica kb 1.000 HUF)
  • Túrainformáció:
    (2 program esetén, tetszés és lehetőség szerint variálható)
    1. nap: Evezés az egyik szakaszon. kb 1,5 óra – beöltözéssel, transzferrel kb 2,5 óra
    2. nap: Evezés a másik szakaszon. kb 1,5 óra – beöltözéssel, transzferrel kb 2,5 óra
  • Túraárak:
    27.900 ft/fő/2 túra – alapár
    (Kedvezmények létszám és időpont függvényében, megbeszélés szerint)

    1 vadvízi evezés esetén az árak egyéni megbeszélés szerint.
    További programok megbeszélés szerint.

  • Az ár tartalmazza:
    Az összes felszerelést (hajó, evező, teljes neoprén öltözet, neoprén cipő, mellény, sisak)
    Koncessziókat
    Túravezetést
    A túrát megelőző balesetvédelmi oktatást
    Sofőrtranszfert.

Összegezve: Az ár tartalmaz mindent, ami a túrához szükséges, a túrázó részéről csak egy fürdőruha szükséges!

  • Szállás:
    Néhány ajánlat… (a szálláskeresésben ill. foglalásban maximális segítséget nyújtunk)
    Főleg magánházak (Jurgów faluban) Zakopanéban apartmanok, panziók, hotelek…
  • Egyéb hasznos információk:
    Fizetőeszköz: Lengyel zloty, Bankkártyát szinte mindenhol elfogadnak
    Árak: kb mint magyarországon.
    Fontos: Megengedett alkoholszint 0,0 ezrelék, megengedett sebesség 90 ill. 50 km/h, gépkocsin világítás, biztonsági öv kötelező.

 

  • Túraleírás Bialka

    A Magas-Tátra északkeleti részénél a Bélai-Tátrában (Beliansky Tatry) a szlovák-lengyel határ mellett Zakopane-től mindössze 20 km-re, Szepesgyörke (Jurgów) falunál található a Bialka patak. A patak raftingtúrákra csak a tavaszi hóolvadáskor alkalmas májusban esetleg június elején. bialkaAmi mindenképp a lengyelországi rafting túra mellett dönthet, hogy rendkívül nyugodt , hangulatos környezetben, vendégszerető emberekkel találkozhatunk (itt kimondottan szeretik a magyar vendégeket). A bázisunk Szepesgyörke (Jurgów) faluban egy magánháznál található. Itt és a közvetlen szomszédságban is olcsón, jó minőségű szállást kaphatunk, de közel van Zakopane ill. Nowy Targ is.A patak jellege hasonlít a szlovákiai Bela patakéra ám annál szélesebb és nagyobb vízhozamú. Az esése a Bialkának is nagy ezért nagyobb vízállásnál rendkívül hullámos, élvezetes raftingozásra ad lehetőséget. A felső rafting szakasz a régi szlovák-lengyel kishatárátkelő közelében egy szép fenyőligetben a Jaworina patak bialkatorkolatánál található. Az indulásnál azonnal jó esése van a víznek, a folyó nagyon gyorsan sodorja a rafting hajókat. Az első kisebb pihenőt a Jurgów – Brzegi hídnál szoktuk tartani. Itt a hídnál illetve a hídtól lefele is jól látszódnak a 2008-as áradás nyomai. A hídtól tovább indulva bal oldalról magas part szegélyezi a patakot, jobbról több helyen megpillanthatjuk Szepesgyörke (Jurgów) falut. Ezen a szakaszon viszonylag egyszerűbben evezhetünk, de egy-két éles kanyar könnyen becsaphatja a raftingosokat. A hídtól kb 3 km-re tartunk újabb szünetet a felső rafting szakasz „legnehezebb” része előtt. A nehézség egy szűk jobbkanyar utáni három lépcsőből áll. A lépcsők nem nagyon magasak , de előtte a víz beszűkül és csak adott ponton lehet átmenni rajta. Rafting hajóval ez nem probléma, de a 2-3 személyes trekking hajókkal elő szokott fordulni egy-egy borulás. A lépcsők alatt is szoktunk biztosítani és itt bevárjuk egymást. Innen tovább indulva már csak egy erősebb jobb kanyar egy kisebb lépcsővel okozhat gondot, ezután a folyó kiszélesedik és a 49-es főút hídjának bal lábánál ér véget a felső rafting szakasz. Az egész szakaszon szinte végig fenyőerdőben, kristálytiszta vízen raftingozunk.bialkaAz alsó rafting szakasz a 49-es főút hídjától lefelé található. Ez a szakasz már jóval nyitottabb és a patak még szélesebb, sokszor több ágra szakad. A felső szakasszal ellentétben itt a jobb part magas, bal oldalon pedig szinte végig látható Bialka Tatrzanska település. A település több km hosszan nyúlik el a patak mellett a kiszállási pont is a település végénél található. Az alsó szakasz kisebb víznél már nem elég élvezetes, ilyenkor inkább többször evezünk a felső rafting szakaszon, nagy víznél viszont kellemes, gyors mégis biztonságos ez a rész.