• Rafting túra – Köves-Kőrös (Pietrosz)

  • Helyszín:
    Az Erdélyi érchegységben Nagyváradtól mindössze 80 km-re a Pádis fennsík alatt Pietros településnél találhatjuk meg ezt a keskeny, gyors folyású, kristálytiszta patakot.
  • Utazás:
    Az út Nagyváradig teljesen jó, onnan viszont sokszor kátyús. Nagyváradtól Déva (Dej) felé továbbhaladva Belényesen (Beius) áthaladva Szedres (Sudrigiu) településnél kell lekanyarodnunk Pietros település felé. A falun áthaladva még kb. 10 km-t kell a patak völgyében felfelé haladnunk, mígnem elérjük a Boga patak torkolatát. A két patak kereszteződésénél a La Mama panzióban pihenhetjük ki fáradalmainkat és innen indul a rafting túra is.
  • Túrainformáció:
    Mivel a hóolvadás itt már kora tavasszal elkezdődik ezért a Köves-Kőrös csak márciusban alkalmas rafting túrára, és még ilyenkor is érhetnek minket meglepetések a vízállással kapcsolatban, ezért a túrák előtt egy-két nappal mindig érdeklődnünk kell az aktuális vízállásról. Nagyobb vízállásnál rafting hajókat használunk, de kis víznél csak 2-3 személyes miniraftok jöhetnek szóba.A völgyben nem mindenhol van térerő! Az időeltolódás +1 óra.
  • Túraárak: 
    27.900 ft/fő/2 túra – alapár
    (Kedvezmények létszám és időpont függvényében, megbeszélés szerint)
    A környéken több panzió is van, mi a már kipróbált La Mama panziót ajánljuk. Egész évben nyitva, olcsó, tiszta, új építésű. Magyarul beszélnek.
  • Rafting a Köves-Kőrösön:
    A Csernához hasonlóan a nagy esésű, gyors folyású vízben a köveket kell lehetőleg minél ügyesebben kerülgetni. A Boga-patak torkolatától kb. 6 km-es szakaszon evezünk, a kiszállási pont egy hídnál van. Innen lejjebb is lehet még raftingozni Pietros településig, de a lakott területhez közeledve a környezet már nem annyira tetszetős. Első ránézésre ez a folyó is egyszerűnek tűnik, de valójában nem könnyű feladat, 3-4 helyen kimondottan nagy letörések vannak, egy helyen pedig át is kell emelni. A letöréseken kis hajókkal borulás nélkül lemenni ritkaságszámba megy, nagy hajóval azért jóval biztonságosabb, de ezeket a helyeket könnyen ki is lehet kerülni.

A Cserna folyóhoz hasonlóan itt is nagy előny, hogy nem zsúfolt „tömeghely”, nem nagyon találkozni más evezősökkel, a víz tiszta és jéghideg. Mindenképp javasoljuk azoknak a raftingosoknak, akik a hosszú téli szünet után egy erős kezdésre vágynak már márciusban.